Junctioanl Arrhythmias
مشخصات کلی :
- وجود P منفی و یا عدم حضور موج P
- ریت قلبی کمتر از ۶۰ ضربه در دقیقه
- معمولا شکل کمپلکسQRS طبیعی است
دیستریتمی های جانکشنال شامل موارد زیر هستند :
- اکستراسیستول جانکشنال ( PJC )
- ریتم جانکشنال طبیعی ( Normal junctional Rhythm )
- ریت جانکشنال تسریع شده ( Accelerated Junctional Rhythm )
- تاکی کاردی جانکشن ( Junctional Tachycardia )
خصوصیات ریتم های جانکشن
الف ) وجود موج P منفی : ایمپالس های حاصله از جانکشن گره AV ، بدلیل آنکه به معکوس به دهلیز ها منتقل می شوند ، موجب ثبت موج P منفی می گردند و بسته به اینکه سرعت انتقال موج به دهلیز ها سریع ، متوسط یا آهسته باشد ، سه حالت ایجاد می شود :
- در صورتی که ایمپالس های صادره از جانکشن ، قبل از هدایت به بطن ها ، به طرف دهلیز هدایت شوند ، موج P منفی قبل از QRS ثبت می شود .
- در صورتی که ایمپالس صادره از جانکشن ، به طور همزمان به دهلیزها و بطن ها برسد موج P در QRS پنهان شده ، دیده نمی شود .
- در صورتی که ایمپالس های صادره از جانکشن ، قبل از رسیدن به دهلیز ها ، به بطن ها برسد ، موج P منفی بعد از QRS دیده خواهد شد .
ب) کوتاه شدن فاصله P- R کمتر از ۰٫۱ ثانیه
ج) طبیعی بودن کمپلکس QRS
اکستراسیستول جانکشن ( premature Junctional Contraction – PJC)
یک جریان الکتریکی است که به طور دیر رس در ناحیه جانکشن گره AV ایجاد می شود و تولید یک ایمپالس زودرس را می نماید . در این نوع دیسریتمی ، در زمینه ریتم سینوسی ، یک ضربان زودرس جانکشن ایجاد می شود . موج P حاصل از آن منفی بوده ، می تواند قبل ، بعد ، و یا در QRS پنهان باشد . به دنبال ایجاد این اکستراسیستول ، یک مکث جبرانی یا Compensatory Pause دیده می شود که همانند PAC ، این مکث نیز کامل نیست .
- PJC زمانی اتفاق می افتد که برادیکاردی یا ارست گره SA وجود داشته باشد . همچنین در بلوک های قلبی نیز امکان بروز PJC وجود دارد .
ریتم جانکشن طبیعی Normal junctional Rhythm
در صورتی که ریت گره سینوسی به کمتر از میزانی برسد که گره AV به طور اتوماتیک قادر به ایجاد آن است ، جانکشن گره AV پیس میکر قلب خواهد شد . از علل ایجاد آن می توان مسمومیت با دیژیتال و انفارکتوس ناحیه تحتانی قلب را نام برد . این ریتم منطم بوده ، ریت آن بین ۴۰ تا ۶۰ ضربه در دقیقه است .
درمان
معمولا نیاز به درمان ندارد ، مگر آنکه ریت قلبی بسیار آهسته شده ، بیمار علائم همو دینامیک را از خود نشان دهد . در این مواد می توان از آتروپین به میزان ۰٫۵ تا ۱ میلی گرم داخل وریدی استفاده کرد .
ریتم جانکشن تسریع شده و تاکی کاردی جانکشن (Accelerated Junctional Rhythm & Junctional Tachycardia)
ریتم جانکشن تسریع شده به وضعیتی اطلاق می گردد که ریت آن بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه باشد ، و تاکیکاردی جانکشن زمانی ایجاد می گردد که ریت قلبی بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ ضربه در دقیقه باشد .
علت
علل ایجاد این دو دیسریتمی عبارتند از :
- انفارکتوس حاد میوکارد
- مسمومیت با دیژیتال
- بیماری های مزمن ریه ( بخصوص همراه با روند های عفونی حاد )
- مصرف الکل
- مصرف آمفتامین ها
- تغییرات متابولیک یا فیزیولوژیک : هایپوکالمی ، هایپوکسی ، آزاد شدن کاتکولامین ها
پیس میکر سرگردان دهلیزی (Wadering Pacemaker – WPM) گاهی پیس میکر قلب ، محل خود را از گره SA به نقاط دیگری در دهلیز یا گره AV تغییر می دهد . لذا شکل موج P ، فاصله P- R و تعداد ضربان قلب مرتبا تغییر می کند ، به عبارت دیگر پیس میکر سرگردان دهلیزی زمانی ایجاد می شود که چند کانون مختلف مسئولیت کنترل ایمپالس های الکتریکی قلب را به هم به عهده گیرند . در این نوع دیسریتمی ، ریت بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه متفاوت بوده و ریتم ممکن است کمی نا منظم باشد . در WPM شکل موج P از هر سیکل به سیکل بعدی قلب متفاوت خواهد بود ( مثبت ، صاف ، معکوس ، شکاف دار ، بی فازیک ) و در یک استریپ ، لااقل سه موج P متفاوت دیده خواهد شد . علت درمان معمولا نیاز به درمان ندارد . اما اگر همراه با برادی کاردی سمپاتوماتیک باشد ، باید از ۰٫۵ – ۱ mg آتروپین استفاده نمود . برگرفته از : اصول مراقبت های ویژه در CCU ، ICU ، دیالیز تالیف : حسین شیری – ملاحت نیک روان مفرد ( اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ) گرد آوری ، طراحی و تنظیم : صادق دهقانی زاده
سلام،سایت خیلی خوب و جامع ایه،خسته نباشید
با سلام من هم یک پرستارم و عاشق علم و کارم و ازاینکه میبینم هنوز پرستارهای با انگیزه و فعال و با معلومات وجود دارند خیلی خوشحالم پاینده باشید
پیش به سوی موفقیت