تظاهرات بالینی
- علایم متغیر بوده و به سرعت تشکیل آنوریسم و میزان تاثیر توده ی ضربان دار بر ساختمان های داخل قفسه ی سینه ی مجاور آن وابسته است .
- برخی از بیماران فاقد علامت هستند .
- در اغلب موارد درد بارز ترین علامت می باشد.
- این درد معمولا مداوم و تحلیل برنده است ، اما ممکن است فقط زمانی رخ دهد که بیمار در وضعیت خوابیده به پشت قرار گرفته است .
سایر علایم خاص آن شامل موارد زیر می باشد :
- تنگی نفس در اثر فشار کیسه ی آنوریسم بر تراشه ، برونش های اصلی ، یا خود ریه
- سرفه ، که اغلب حمله ای بوده و گوش خراش است
- خشونت صدا ، استریدور ، یا تضعیف یا فقدان کامل صوت (فقدان صدا) ، در نتیجه ی فشار بر عصب حنجره
- اشکال در بلع (بلع دردناک) ناشی از فشار بر مری دچار آنوریسم
بررسی و یافته ای تشخیصی
زمانی که وریدهای بزرگ داخل قفسه ی سینه به وسیله ی آنوریسم تحت فشار قرار می گیرند ، وریدهای سینه ، گردن و یا دست ها متسع می گردند و قسمت دارای ادم روی دیواره ی قفسه ی سینه و سیانوز اغلب دیده می شود . فشار بر زنجیره ی اعصاب سمپاتیک گردنی می تواند باعث نابرابری مردمک ها شود. تشخیص آنوریسم آئورت سینه ای با تصویربرداری قفسه ی سینه ، CTA و اکوکاردیوگرافی از طریق مری (transesophageal echocardiography – TEE) داده می شود.
تدابیر طبیدرمان براساس آنوریسم دارای علامت ، وسعت اندازه ، علت در صدمات ایاتروژنیک (اقدامات پزشکی) شامل جداشدگی ، و درگیری شاخه و انشعاب عروق می باشد.
- اقدامات کلی نظیر کنترل فشار خون و اصلاح عوامل خطرزا نیز ممکن است مفید باشند .
- کنترل فشار خون در بیماران مبتلا به آنوریسم دیسکان خیلی اهمیت دارد.
- فشار سیستولیک را در حد ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلی متر جیوه با یک بتابلوکر مانند اسمولول (برویبلوک) یا متوپرولول (لوپرسور) حفظ می کنند.
- گاهی داروی ضد فشار خون مانند هیدرالازین (آپرزولین) ، به این منظور به کار می رود.
- سدیم نیتروپروساید (نیپراید) ممکن است به صورت انفوزیون مداوم داخل وریدی در موقعیت اورژانس برای کاهش فشار خون به کار رود.
- هدف از جراحی ، برداشتن آنوریسم و بازسازی تداوم پیوند عروقی است .
- پایش دقیق معمولا بعد از این نوع جراحی ضروری است و بیمار در بخش مراقبت ویژه تحت مراقبت قرار می گیرد .
- بیماری زایی و مرگ و میر در جراحی باز ترمیمی آنوریسم سینه ای ۲۰% است و بیماران ۴% شانس توسعه ی پاراپلژی دارند.
ترمیم آنوریسم های سینه ای با استفاده از کاشت گرافت داخل عروقی (به صف درآوردن) به صورت جلدی در یک آزمایشگاه تداخلی (مثل مداخلات رادیولوژی ، آزمایشگاه کاتتریزاسیون قلب) ممکن است زمان نقاهت پس از عمل جراحی را کم کرده و عوارض را در مقایسه با روش های سنتی جراحی کاهش دهد. اندوگرافت های سینه ای ، از موادی شبیه اندوگرافت های آئورتی نظیر مواد Gore-Tex یا PTFE تقویت شده توسط استنت نیتینول یا تیتانیوم ساخته شده اند. این گرافت های داخل عروقی در آئورت سینه ای از طریق روش های مختلف دسترسی عروقی شامل شریان فمورال یا ایلیاک گذاشته می شوند. به دلیل برش بزرگ جراحی ، گرفتن یک رگ کمکی ضروری نیست. مدت زمان کلی بهبودی بیمار کوتاه تر از یک جراحی باز ترمیمی است. شانس پاراپلژی قبل از عمل ۲/۲% و ۷/۲% مربوط به CVA داخل جمجمه ای است. برای کاهش شانس پاراپلژی ، تخلیه ی ترشحات نخاعی معمولا در بیماران تحت درمان ترمیم داخل عروقی آنوریسم آئورت قفسه ی سینه قرار می گیرند. تخلیه ی ترشحات مغزی – نخاعی منجر به کاهش گرادیان فشار شریانی به مایع مغزی – نخاعی شده و به موجب آن ، خونرسانی نخاع را بهبود می بخشد. حفظ فشار خون ۲۰ میلی متر جیوه کمتر از حد پایه و نگه داشتن فشار خون متوسط شریانی به بیش از ۹۰ میلی متر جیوه در ۴۸ ساعت اول ، مهم ترین اثرات در پیشگیری از نقص عصبی را به همراه دارد.
آنوریسم آئورت شکمی شایع ترین علت آنوریسم آئورت شکمی ، آترواسکلروز است. این بیماری در بین سفید پوستان شایع تر بوده و مردان چهار برابر بیشتر از زنان مبتلا شده و در سالمندان شایع تر است. اغلب این آنوریسم ها در پایین تر از شریان های کلیوی (آنوریسم های زیر کلیوی) رخ می دهند .
عدم درمان و نتایج نهایی آن ممکن است به پارگی و مرگ بیانجامد.
پاتوفیزیولوژی
در همه ی آنوریسم ها ، لایه ی مدیای رگ درگیر می شود . این صدمه ممکن است در اثر ضعف مادرزادی لایه ، ضربه ، یا بیماری به وجود آید. زمانی که یک آنوریسم تشکیل می شود ، شروع به رشد می کند. عوامل خطرساز آن شامل استعداد ژنتیکی ، استعمال سیگار و افزایش فشار خون است ؛ بیش از نیمی از این مبتلایان به افزایش فشار خون دچار هستند.
تظاهرات بالینی
- حدود ۴۰% از مبتلایان به آنوریسم آئورت شکمی دارای علامت هستند .
- برخی از بیماران از احساس ضربان قلب در شکم هنگام قرار گرفتن در وضعیت خوابیده شاکی هستند ، یا ممکن است احساس وجود یک توده یا ضربان شکمی را ابراز نمایند.
- در صورت وجود آنوریسم آئورت شکمی به همراه ترومبوز ، ممکن است یک رگ بزرگ مسدود شود یا انسدادهای کوچک تری در ناحیه ی دور آن در نتیجه ی آمبولی ایجاد شود. آمبولی کوچک کلسترول ، پلاکت یا فیبرین ممکن است در قسمت های تنگ و ظریف شریان ها قرار گیرد. باعث بروز سیانوز و نیز حالت خال خال شدن انگشتان می شود.
بررسی و یافته های تشخیصی
- مهم ترین نشانه ی تشخیصی آنوریسم آئورت شکمی ، وجود توده ی ضربان دار در وسط و بالای شکم است.
- حدود ۸۰% از این آنوریسم ها قابل لمس هستند.
- یک بروئی سیستولیک ممکن است روی توده سمع شود.
- اولتراسونوگرافی داپلکس یا تصویربرداری به طریقه ی CT به منظور تعیین اندازه ، طول و موضع آنوریسم به کار می رود . چنانچه آنوریسم کوچک باشد ، اولتراسونوگرافی در فواصل ۶ ماه انجام می شود تا زمانی که آنوریسم به اندازه ای برسد که انجام جراحی به منظور جلوگیری از پارگی آن دارای مزایای بیشتر از عوارض ناشی از روش جراحی باشد.
- برخی از آنوریسم ها طی چند سال تحت نظر ثابت باقی می مانند.
ملاحظات سالمندی
- اغلب آنوریسم های آئورت شکمی در بیماران بین سنین۶۰ و ۹۰ سال رخ می دهد.
- احتمال بروز پارگی آنوریسم با وجود افزایش فشار خون و نیز آنوریسم بزرگ تر از ۶ سانتی متر ، بیشتر است.
- در اغلب موارد در این نقطه ، شانس پارگی نسبت به شانس فوت در طی روش جراحی بالاتر است .
- در صورت وجود خطر عوارض جراحی یا بیهوشی متوسط در بیمار سالمند ، آنوریسم تا وقتی که به اندازه ی ۵٫۵ سانتی متر برسد ، ترمیم صورت نمی پذیرد.
تدابیر طبی
در صورت اندازه ی ثابت آنوریسم براساس تصویربرداری داپلکس اولتراسوند سریال ، فشار خون به دقت به دلیل ارتباط میان افزایش فشار سیستولیک (بیش از ۱۰۰ میلی متر جیوه) و پارگی آنوریسم ، مورد پایش قرار می گیرد.
عوامل ضد فشار خون شامل دیورتیک ها ، بتابلوکرها ، بازدارنده های ACE ، آنتاگونیست های گیرنده ی آنژیوتانسین II و مسدود کننده های کانال کلسیم ، به صورت مکرر به منظور حفظ فشار خون با محدودیت قابل قبول تجویز می شوند.
یک آنوریسم وسیع یا بزرگ آئورت شکمی احتمالا پاره می شود . جراحی ، درمان انتخابی برای آنوریسم آئورت شکمی بیش از ۵٫۵ سانتی متر وسعت یا در حال بزرگ شدن می باشد ؛ درمان استاندارد ترمیم آنوریسم آئورت شکمی به صورت باز کردن ترمیمی جراحی آنوریسم توسط برداشتن رگ و دوختن یک گرافت بای پس در عمل بوده است . میزان مرگ و میر همراه با جراحی انتخابی ترمیم آنوریسم ، به عنوان یک روش بزرگ جراحی ، ۱% تا ۴% گزارش شده است . پیش آگهی جراحی برای بیمار مبتلا به پارگی آنوریسم خیلی ضعیف بوده و جراحی فورا انجام می شود.
گرافت داخل عروقی ، یک روش جدید برای درمان آنوریسم آئورت پایین شکمی است . این روش جای گذاری و انتقال یک پروتز آئورتی بدون تخلیه از طریق داخل کانال شریان در آنوریسم می باشد . این روش می تواند تحت بی حسی موضعی یا ناحیه ای انجام شود. گرافت داخل عروقی آنوریسم آئورت شکمی ممکن است در صورت عدم پیچ خورگی زیاد شریان آئورت شکمی و ایلیاک کوچک ، کلسیفیه ، یا دارای ترومبوز انجام شود.
نتایج ناشی از مطالعات میزان مرگ و میر قابل مقایسه در میان بیماران مبتلا به آنوریسم درمان شده توسط پیوند داخل عروقی و ترمیم جراحی را نشان می دهد.
عوارض احتمالی شامل موارد زیر می باشد :
- خونریزی
- هماتوم
- یا عفونت زخم در محل وارد کردن گرافت در ناحیه ی رانی
- ایسکمی ناحیه دور یا آمبولی
- پارگی یا سوراخ شدگی آئورت
- ترومبوز یا عفونت گرافت
- جدایی سیستم اتصال
- مهاجرت گرافت
- نشت از ناحیه ی دور و نزدیک به گرافت
- پارگی تاخیری
- ایسکمی روده
تدابیر پرستاری
قبل از جراحی ، بررسی پرستاری جهت پیش بینی پارگی آنوریسم و تشخیص وجود اختلالات ثانویه ی قلبی – عروقی ، مغزی ، ریوی و کلیوی به آترواسکلروز راهنمایی می کند. بنابراین ظرفیت عمل تمام ارگان های سیستم های بدن بایستی برقرار باشد . درمان های طبی به منظور حفظ ثبات در عملکرد فیزیولوژیک بیمار طراحی شده که باید در اسرع وقت اجرا شوند .
نشانه های بروز پارگی آنوریسم شامل :
- درد شدید پشت یا شکم بوده ، که ممکن است مداوم یا متناوب باشد. درد اغلب در قسمت میانی یا تحتانی شکم متمایل به سمت چپ خط وسط متمرکز می شود .
- فشار ناشی از آنوریسم بر اعصاب کمری ، باعث بروز کمردرد می گردد.
- درد مداوم و شدید پشت
- افت فشار خون
- کاهش هماتوکریت
- پارگی حفره ی صفاق سریعا باعث مرگ می شود
- پارگی آنوریسم در پشت صفاق ممکن است باعث تشکیل هماتوم در بیضه ، پرینه ، پهلو ، آلت تناسلی مرد شود.
- نشانه های نارسایی قلب یا یک بروئی بلند نمایانگر پارگی آنوریسم به داخل ورید اجوف است.
- در صورت چسبندگی آنوریسم به ورید اجوف ، ممکن است هنگام پارگی یا نشت آنوریسم ، این ورید صدمه ببیند.
- پارگی ورید اجوف سبب فشار خون شریانی بالاتر وارد شده به سیستم وریدی با فشار پایین تر و نهایتا باعث جریان متلاطم شده که می توان بروئی را سمع نمود.
- فشار خون بالا و نیز افزایش حجم خون برگشتی به سمت راست قلب از ورید اجوف ممکن است باعث نارسایی سمت راست قلب شود.
مراقبت بعد از عمل نیاز به پایش دقیق وضعیت ریوی ، قلبی – عروقی ، کلیوی و عصبی دارد.
عوارض احتمالی جراحی شامل :
- انسداد شریانی
- هموراژی
- عفونت
- ایسکمی روده
- نارسایی کلیوی و ناتوانی جنسی
سایر آنوریسم ها
- آنوریسم ها ممکن است اغلب به دنبال آترواسکلروز در عروق محیطی ایجاد شوند. این ها ممکن است عروقی مانند شریان تحت ترقوه ، شریان کلیه ، شریان رانی ، یا (به طور شایع) شریان پشت زانو باشند .
- بین ۵۰% و ۶۰% آنوریسم های پشت زانو دو طرفه هستند و ممکن است به آنوریسم های آئورت شکمی مربوط باشند.
- آنوریسم باعث تولید توده ای ضربان دار و اختلال در گردش خون محیطی منطقه ی دور از آن ناحیه می گردد.
- درد و تورم ناشی از فشار بر اعصاب و ورید های مجاور رخ می دهد.
- توسط اولتراسونوگرافی داپلکس و تصویر برداری به طریقه ی CT به منظور تعیین اندازه ، طول و وسعت آنوریسم ، تشخیص داده می شود.
- ممکن است جهت ارزیابی سطح درگیری ناحیه ی نزدیک و دور به آنوریسم ، آرتریوگرافی انجام گردد.
تدابیر طبی
ترمیم جراحی به وسیله ی گرافت های جایگزین یا ترمیم داخل عروقی با استفاده از پیوند – استنت یا پیوند دیواره ای انجام می شود ، که گرافت داکرون یا PTFE با ساختمان خارجی ساخته شده از مواد مختلف (مانند نیتینول ، تیتانیوم، استینلس استیل) برای حمایت اضافی به کار می روند.
تدابیر پرستاری
- بیمار دارای ترمیم داخل عروقی ، باید به صورت طاقباز به مدت ۶ ساعت دراز بکشد ؛ بعد از ۲ ساعت سر تخت در زاویه ی ۴۵ درجه قرار داده می شود.
- بیمار به استفاده از لگن در تخت یا ظرف ادرار یا کاتتر فولی نیاز دارد.
- نشانه های حیاتی و بررسی داپلر نبض های محیطی هر ۱۵ دقیقه چهار بار ، سپس هر ۳۰ دقیقه چهار بار ، پس از آن براساس دستور پزشک و استاندارد بخش انجام می شود.
- محل کاتتریزاسیون (معمولا شریان فمورال یا ایلیاک) در هنگام پایش نشانه های حیاتی و نبض ها بررسی می گردد. پرستار از نظر خونریزی ، تورم ، درد و تشکیل هماتوم مورد بررسی قرار می دهد.
- هرگونه تغییراتی در نشانه های حیاتی ، کیفیت نبض ، خونریزی ، تورم، درد یا هماتوم به پزشک گزارش می شود.
- درجه حرارت بیمار هر ۴ ساعت پایش شده و هرگونه نشانه ی سندرم پس از کاشت باید گزارش گردد. سندرم پس از کاشت به طور نمونه در حدود ۲۴ ساعت جاگذاری گرافت – استنت شروع شده و شامل بروز خودبخود تب ، لکوسیتوز و گاهگاهی ترومبوسیتوپنی گذرنده است.
- علت شناسی دقیق ناشناخته است ، اما به نظر می رسد که علایم در ارتباط با سیتوکین های فعال شده باشند که ناشی از ترومبوز و آنوریسم ترمیم یافته است که متعاقب آزاد سازی پروتئین های انعقادی و پلاکت بوجود می آید. این علایم می تواند توسط ضد درد ملایم یا ضد التهاب ، مانند استامینوفن (تیلنول) یا ایبوپروفن (موترین) درمان شود و معمولا در عرض یک هفته رفع می گردد.
- به دلیل افزایش خطر خونریزی ، پزشک به سرفه ی مداوم ، عطسه ، استفراغ ، یا فشار خون سیستولیک بیش از ۱۸۰ میلی متر جیوه توجه می کند.
- اغلب بیماران قادر به از سر گرفتن رژیم غذایی قبل از عملشان هستند و به نوشیدن مایعات تشویق می شوند.
- هر گونه انفوزیون داخل وریدی ممکن است تا توانایی طبیعی نوشیدن ادامه یابد.
- مایعات به دلیل حفظ جریان خون محل شریان ترمیم شده و نیز کمک به کلیه ها در ترشح ماده ی حاجب داخل وریدی و سایر داروهای به کار رفته در طی روش ، اهمیت دارند.
- شش ساعت بعد از روش ، بیمار ممکن است به چرخیدن از یک پهلو به پهلوی دیگر و نیز خارج شدن از تخت با کمک به منظور حمام کردن تشویق شود.
- پس از کسب توانایی بیمار به دریافت کافی مایعات خوراکی ، انفوزیون داخل وریدی ممکن است قطع شده و مسیر داخل وریدی به وسیله مسدود کننده ی نمکی حفظ می شود.
آئورت دیسکان
گاهی در یک لایه ی مبتلا به آرتریواسکلروز ، شکافی بین لایه ی اینتیما و مدیای دیواره ی آئورت به وجود می آید که باعث جداشدگی می گردد . جدا شدن شریان در مردان سه برابر بیشتر از زنان دیده می شود و به طور شایع در گروه سنی ۵۰ تا ۷۰ سال روی می دهد.
پاتوفیزیولوژی
- دیسکان های شریانی (یا جدا شدگی ها) به همراه فشار خون کنترل نشده ، ضربه ی غیر نفوذی قفسه ی سینه و استفاده از کوکائین ، شایع است .
- تشدید علایم به دنبال پاسخ سمپاتیک ناشی از مصرف کوکائین منجر به بالا بردن قدرت انقباض بطن چپ و در نتیجه سبب بالا رفتن قدرت کشیدگی دیواره ی آئورت می شود.
- دیسکان به علت پارگی لایه ی اینتیما بوجود می آید. پارگی ممکن است در ادونتیا یا داخل کانال رگ در لایه ی اینتیما ایجاد شود ، که توسط آن خون به داخل کانال اصلی وارد شده و منجر به دیسکان مزمن (نظیر آنوریسم کاذب) یا انسداد شاخه های آئورت می گردد.
- همان طور که جدا شدن پیشرفت می کند ، شاخه های شریان از ناحیه ی درگیر آئورت جدا شده و مسدود می شوند ، این شکاف بیشتر در ناحیه ی قوس آئورت رخ می دهد، که به همراه دیسکان آئورت صعودی ، بالاترین میزان مرگ و میر را دارد.
- دیسکان آئورت ممکن است به عقب در جهت قلب گسترش یابد و روزنه ی ورودی شریان کرونر را مسدود کرده یا هموپریکاردیوم (تجمع خون در کیسه ی پریکارد) یا نارسایی آئورت رخ دهد ، یا به سمت مخالف پیشرفت کند و منجر به بروز انسداد شریان های تامین کننده ی خون به مسیر معدی – روده ای ، کلیه ها ، طناب نخاعی و حتی پاها شود.
تظاهرات بالینی
- بروز علایم معمولا ناگهانی است.
- درد مداوم و شدید که به صورت درد پاره کننده یا مواج توصیف می شود ، ممکن است گزارش شود.
- درد در قسمت قدام یا خلف قفسه ی سینه بوده و ممکن است به شانه ها ، ناحیه ی اپی گاستر ، یا شکم انتشار یابد.
- دیسکان آئورت ممکن است با انفارکتوس میوکارد اشتباه شود ، که می تواند باعث سردرگمی تابلوی بالینی و درمان اولیه ی بیمار گردد .
- علایم قلبی – عروقی ، عصبی و گوارشی مسئول تظاهرات بالینی بوده و به وسعت و محل دیسکان بستگی دارد.
- بیمار ممکن است رنگ پریده به نظر برسد.
- تعریق و تاکی کاردی نیز وجود دارد.
- فشار خون ممکن است بالا رود یا به میزان قابل توجهی فشار خون یک دست با دست دیگر اختلاف داشته باشد ، به خصوص اگر دیسکان در ناحیه ی دریچه شریان تحت ترقوه ای یک طرف بدن روی داده باشد.
- به دلیل تابلوی بالینی متغیر همراه با این وضعیت تشخیص زودرس بیماری معمولا بسیار مشکل است.
بررسی و یافته های تشخیصی
آرتریوگرافی ، CTA ، اکوکاردیوگرافی از طریق مری ، اولتراسونوگرافی داپلکس و MRI در تشخیص بیماری کمک می کنند.
تدابیر طبی
درمان پزشکی یا جراحی آنوریسم دیسکان ، به نوع دیسکان موجود بستگی دارد و براساس اصول کلی درمان آنوریسم آئورت سینه ای شرح داده شده ، می باشد.
تدابیر پرستاری
بیمار مبتلا به آئورت دیسکان ، نیاز به مراقبت پرستاری شبیه بیمار مبتلا به آنوریسم آئورت نیازمند اقدام جراحی دارد.
گالری تصاویر این مطلب :
- جهت مشاهده تصاویر روی آنها کلیک کنید باشد .
- تا باز شدن کامل تصاویر شکیبا باشید .
منبع : برونر و سودارث قلب و عروق و خون ( ویرایش دوازدهم ۲۰۱۰ )
- ترجمه : ژاله محمد علیها – صدیقه عاصمی ( اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران )
- ویرایش : صدیقه سالمی ( عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران )
گرد آوری و تنظیم : مرضیه براهویی و صادق دهقانی زاده
استفاده از این مطلب به هر صورتی بدون منبع ، بدون نام و لینک ایستگاه پرستاری و نام گرد آورندگان آن ممنوع و خلاف شرع و قانون است
باسلام
واقعا استفاده کردم و خوشحال شدم
اگر تخصص تر هم بشود(مطالب رفرنس ها)
بعنوان یک منبع خوب علمى بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد
باسپاس از همکاران محترم
سلام.خوشحال شدم دیدمت هم دانشگاهی